Boyan Slat ontvangt internationale prijs 

Start wereldwijde Rotarycampagne End Plastic Soup Now

 

Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, ontving op zaterdag 2 juni in het Rijksmuseum de 44eInternationale Leonardo Da Vinci Prijs. De prijs, een initiatief van 11 Europese Rotaryclubs, is voor een jong, veelbelovend persoon die actief is op één van de vele werkterreinen van Leonardo da Vinci. Slat krijgt de prijs, € 12.000 euro, voor het inspirerende werk dat hij met The Ocean Cleanup verricht om de oceanen vrij van plastic te krijgen. De prijs aan Slat was voor 15 Amsterdamse Clubs aanleiding om de campagne Rotary End Plastic Soup Now te starten. Na de prijsuitreiking gingen ruim 200 Rotarians samen met Plastic Whale en 100 kinderen van de Weekendacademie plastic vissen in de Amsterdamse grachten.

 

Premio Leonardo da Vinci

De ‘Premio Leonardo da Vinci’ wordt sinds 1973 afwisselend toegekend door één van de 11 deelnemende Rotaryclubs (Florence, Athene, Wenen, Madrid, Brussel, Tours, Würzburg, Londen, Dublin, Kopenhagen en Amsterdam). De prijs houdt de gedachte aan Leonardo da Vinci levend. Dit jaar is de Laureaat Boyan Slat, de 23-jarige Nederlandse uitvinder en ondernemer die met The Ocean Cleanup de meest geavanceerde systemen ontwikkelt om de oceanen plastic vrij te maken.

 

Ruim 100 kinderen vissen 

Na de prijsuitreiking namen de Rotary Clubs alvast het voortouw door een handje te helpen. Zij gingen met 200 Rotarians en ruim 100 kinderen, onder begeleiding van Plastic Whale plastic vissen in de Amsterdamse grachten. Vanaf 12.30 uur vertrokken er tegenover het Rijksmuseum 20 boten. Zij voeren al plastic vissend naar Hannekes Boom waar ze de boten overdragen aan ruim 100 kinderen van de Weekendacademie.

 

Marius Smit van Plastic Whale: 

“We zijn heel trots om wederom met zo’n grote groep, enthousiaste kinderen te gaan plasticvissen aankomende zaterdag. Vorige week hebben ze al les van onze schippers over plastic soep gehad en zijn vastbesloten de gemiddelde hoeveelheid opgevist plastic te verbreken.”

 

Gouverneur Hetty Deinum van Rotary District Noord-Holland:

‘Wat er vandaag gebeurt is Rotary in optima forma: een lokaal initiatief  wordt binnen het Rotary-netwerk gedeeld, waardoor er een beweging ontstaat door verbinding te maken met de 1.2 miljoen leden van Rotary wereldwijd. Eerder heeft de Rotary-actie ‘End Polio Now’ polio zo goed als de wereld uit geholpen. Met End Plastic Soup Now hebben wij soortgelijke ambities.’ 

 

Wendela Sandberg van End Plastic Soup Now: 

‘We willen met de start in Amsterdam een begin maken met het bewustwordingsproces en Rotaryclubs uitdagen om na te denken hoe ze een bijdrage kunnen  leveren aan de oplossing van dit immense probleem.In juni 2019 vindt in Hamburg de jaarlijkse internationale Rotary Conventie plaats, daar willen we dat het plastic probleem hoog op de agenda komt, we hopen dat uiteindelijk 1.2 miljoen Rotarians over de hele wereld zich gaan inzetten om de ‘plastic soep’ te beëindigen.

Zie de foto-impressie op onze site en een korte film hieronder gemaakt door Sandy Verhoeve.