Boyan Slat, oprichter en CEO van
The Ocean Cleanup, ontving op zaterdag 2 juni in een overvol auditorium van het Rijksmuseum de 44eInternationale Leonardo Da Vinci Prijs. De prijs, een initiatief van 11 Europese Rotaryclubs is voor een jonge, veelbelovende persoon die actief is op één van de vele werkterreinen van Leonardo da Vinci.

Slat krijgt de prijs, €12.000 euro, voor het inspirerende werk dat hij met The Ocean Cleanup verricht om de oceanen vrij van plastic te krijgen. De prijs aan Slat was voor 15 Amsterdamse Clubs aanleiding om de campagne Rotary End Plastic Soup Now te starten. Na de prijsuitreiking hebben ruim 200 Rotarians samen met Plastic Whale en 100 kinderen van de Weekendacademie plastic gevist in de Amsterdamse grachten. Een mooi begin van de campagne End Plastic Soup Now.

Premio Leonardo da Vinci

De ‘Premio Leonardo da Vinci’ wordt sinds 1973 afwisselend toegekend door één van de 11 deelnemende Rotaryclubs (Florence, Athene, Wenen, Madrid, Brussel, Tours, Würzburg, Londen, Dublin, Kopenhagen en Amsterdam). De prijs houdt de gedachte aan Leonardo da Vinci levend. Dit jaar is de Laureaat Boyan Slat, de 23-jarige Nederlandse uitvinder en ondernemer die met The Ocean Cleanup de meest geavanceerde systemen ontwikkelt om de oceanen plasticvrij te maken.