STUDIOKCA, een in Brooklyn gevestigd architectuur- en ontwerpbureau, heeft meer dan vijf ton afval van de ‘plastic soep’ opgevist die op het oppervlak van de Stille Oceaan drijft. Deze berg afval is gebruikt als medium voor hun vier verdiepingen hoge sculpturale walvis die nu oprijst uit het kanaal van Brugge. Deze kolossale walvis, ‘SkyScraper’, dient zowel om de 150 miljoen ton plastic afval die overblijft aan te pakken, als om de noodzaak van individuele en collectieve actie te benadrukken.

Het project was een reactie op het thema ‘vloeibare stad’ van de triënnale van Brugge in 2018. STUDIOKCA, geleid door Jason Klimoski en Lesley Chang, werkte samen met vrijwilligers van het Hawaii Wildlife Fund en de stichting Surfrider om de stranden van Hawaï te schone en dit afvalmateriaal te verzamelen.

Met betrekking tot de uiteindelijke beslissing om een ​​walvis te maken uit deze accumulatie, legt het bedrijf uit: “een walvis die door het water scheurt, is de eerste ‘wolkenkrabber van de zee’ en als het grootste zoogdier in het water voelde het als het recht formulier voor ons stuk om het bereik en de omvang van het probleem te laten zien. Bovendien konden we in een zeer korte tijd meer dan 5 ton plastic uit de oceaan trekken, wat betekent dat we materiaal hebben voor iets groots.”

zie meer op Designboom