Zou jij plastic weggooien als het geld waard is? Waarschijnlijk niet. Met deze gedachte heeft Joe Green zijn project opgezet, waarbij hij mensen leert waardeloos plastic afval om te zetten in een waardevolle tas of portemonnee die geld kan opleveren. Geld waarmee de tassenmakers hun families van eten kunnen voorzien.

Dit proces bestaat uit vier stappen: plastic verzamelen, wassen, strijken en naaien. Vervolgens koopt Joe de gemaakte tassen en portemonnees van de tassenmakers op en probeert hij nieuwe kopers te vinden via sociale media. Doordat Joe de tassen gelijk opkoopt bij de makers – en hij niet wacht op externe kopers – worden de tassenmakers verzekerd van een direct inkomen en laat hij zien dat plastic afval voor brood op de plank kan zorgen. Even voor jouw idee: met drie verkochte portemonnees kan tassenmaakster Jelyn Benedicto voor twee dagen aan rijst kopen voor haar en haar zoon.

Het Joe Green-project bestaat uit twee belangrijke elementen: educatie over de negatieve gevolgen van plastic in het milieu en het bieden van een inkomstenbron. Door waarde toe te voegen aan iets wat voor iedereen toegankelijk is – namelijk plastic rondom het huis, bij het strand of langs de rivier – probeert Joe de mindset van de Filipijnse bevolking te veranderen. Plastic is niet waardeloos, maar geld waard. En dat is een belangrijk uitgangspunt, want zo’n 22 miljoen mensen (ongeveer ⅕ van de bevolking) leeft onder de armoedegrens. De dag overleven heeft dus prioriteit in plaats van het milieu schoonhouden. Met het ‘Trash to Cash’-principe, slaat Joe daarom twee vliegen in één klap: het aanpakken van het plastic in het milieu en het verminderen van armoede.

Zie meer en doneer op https://onepercentclub.com/nl/projects/from-trash-to-cash/plan