Waarom End Plastic Soup? 

Met dit project wil Rotaryclub Heemstede, in samenwerking met gemeente Heemstede en de basisscholen, een bijdrage leveren aan een schone leefomgeving. Rotaryleden zetten zich in om de inwoners van deze mooie gemeente plastic bewuster te maken. Te beginnen bij de jeugd, want samen gaan we het goede voorbeeld geven; door zwerfafval op te ruimen. 

Met 350 leerlingen zwerfafval opruimen 

In de aanloop naar zaterdag 1 juni 2019 geven we in twee weken tijd 15 gastlessen aan 350 leerlingen van de basisscholen van Heemstede. We informeren de kinderen van de groepen 7 en 8 over plastic en zwerfafval en de impact ervan op het milieu en onze toekomst. En daarna steken we de handen uit de mouwen en gaan we samen zwerfafval opruimen in de omgeving van de school. De klas die het meeste afval opruimt, wint een prijs die wordt uitgereikt (op 1 juni) door de wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heemstede en de voorzitter van Rotary Heemstede. De prijs is een ‘Build Your Own Robot’-toolkit, waarmee leerlingen robots, gemaakt van zwerfafval, kunnen bouwen en programmeren. 

Op 1 juni 2019 zullen we met al het opgeruimde afval van de scholen aanwezig zijn op het ‘End Plastic Soup plein’ op de Binnenweg (de winkelstraat van Heemstede), waar allerlei informatie gegeven zal worden over plastic afval. Daar wordt bekend gemaakt wie ‘De meest opgeruimde school van Heemstede’ is en wie de prijs dus wint. We maken samen ter plekke een kunstwerk van afval, er is een Photo Booth aanwezig en nog veel meer. Ook zullen we bij vier lokale supermarkten voorlichting geven over plastic verpakkingen. Welke rol kan de consument hierbij spelen? Rotaryleden en ambtenaren gaan met winkelende bezoekers het gesprek aan over het belang van verantwoord plastic gebruik en het uitbannen van zwerfafval. Want Plastic Soup begint op de stoep!