In de aanloop naar 1 juni hebben 6 basisscholen in Heemstede een gastles over plastic soup gehad. In de 15 gastlessen legden leden van de Rotary Heemstede uit wat de impact van zwerfafval is op het milieu en onze toekomst. Jaarlijks wordt er 330 miljoen ton plastic geproduceerd en per minuut belandt een vuilniswagen met plastic in de oceaan. Van het plastic in de oceaan komt 80 procent van land en 90 procent van de zeevogels heeft plastic in zijn maag. Het duurt 450(!) jaar voor een plastic fles in de oceaan is afgebroken. Aan het einde van de lessen gingen kinderen uit groep 7 en 8 met grijpers de wijk in om zwerfafval en plastic op te ruimen. Het meeste afval dat ze tegen kwamen, waren snoepwikkels, sigarettenpeuken en plastic doppen. In totaal werden er 21.575 stuks zwerfafval opgeruimd, bijna 56 stuks per leerling. De gemeente had een prijs ter beschikking gesteld voor de groep die het meeste afval zou opruimen en deze werd feestelijk uitgereikt op 1 juni, op het End Plastic Soup plein op de Binnenweg, de winkelstraat van Heemstede.

Op dit plein was veel informatie te vinden over plastic afval, recycling en microplastics. De stapel afval die de kinderen verzameld hadden, werd getoond op de markt, zodat iedereen kon zien hoeveel zwerfafval er in de gemeente ligt. Ter plekke werd er door de kinderen een kunstwerk van afval gemaakt. Groep 8A van de Nicolaas Beetsschool had het meeste afval opgeruimd, in totaal 127,3 stuks afval per leerling. De prijs was een Build Your Own Robot kit, met bijbehorende workshop. Deze werd uitgereikt door wethouder duurzaamheid Annelies van der Have en onze voorzitter Maarten Thans. Op de markt waren medewerkers van De Meerlanden, kunstenaars, inwoners, ondernemers en leden van de Rotary aanwezig om met voorbijgangers te praten over het opruimen van zwerfafval en plastic in de buurt. Daarnaast waren er medewerkers van de gemeente en leden van de Rotary aanwezig in de supermarkten om met consumenten (en de supermarkten) in gesprek te gaan over plastic verpakkingen en bewustwording hieromtrent. Want plastic soup begint op de stoep.

Al met al een succesvolle samenwerking met lokale partners en een resultaat om trots op te zijn. Zeker voor herhaling vatbaar in 2020!