Met behulp van een app wordt vandaag zwerfafval in kaart gebracht. Mensen in heel Nederland worden opgeroepen om een foto te maken van afval dat ze onderweg tegenkomen, en die op te sturen. Elke foto vormt een stipje op de kaart van Nederland. In de loop van de dag zal dan steeds duidelijker worden waar het meeste afval wordt gevonden.

De opruimactie wordt tegelijkertijd in 150 landen wereldwijd gehouden. Daarmee wordt het volgens de organisatie de grootste opruimactie ooit. In Nederland wordt de World Cleanup Day gecoördineerd door onder meer de Plastic Soup Foundation.

Zwerfafval bestaat voor het grootste deel uit slecht afbreekbaar plastic. Ondanks alle pogingen om de hoeveelheid plastic in de natuur en in zee tegen te gaan, groeit die hoeveelheid alleen maar. Uit nieuw onderzoek van het Centrum Milieuwetenschappen Leiden blijkt dat het gebruik van plastic waarschijnlijk nog flink zal toenemen.

PET-flessen

De dag begint officieel rond 10.00 uur, als de zogeheten Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, in de haven van Scheveningen aankomt. Tinga komt uit Frankrijk, op een surfplank die gemaakt is van 5000 petflessen. Het gaat de organisatie vandaag niet alleen om het opruimen van zwerfafval, maar vooral ook om het verzamelen van gegevens.

“Als je een foto maakt van een afvalproduct, slaat je telefoon ook je locatie op. Zo weten we waar het ligt. Ook kun je aangeven om welk afvalproduct het gaat”, vertelt Michiel Princen van de Plastic Soup Foundation. Daarmee hoopt de organisatie dat het straks makkelijker wordt om het afval bij de bron aan te pakken.

“Plastic afval wordt een steeds groter probleem”, zegt zijn collega Jeroen Dagevos. “Niet alleen gaat er opgeteld vijf miljoen kubieke meter plastic afval via de Rotterdamse haven naar de Noordzee. Zelfs het plastic dat we recyclen en bijvoorbeeld gebruiken in fleecetruien, komt in kleine deeltjes via de wasmachine in ons afvalwater terecht. Zo komt plastic uiteindelijk zelfs in de voedselketen.”

Statiegeld

De organisatie is nog altijd teleurgesteld over het kabinetsbesluit om voorlopig geen statiegeld op kleine plastic flesjes >>lees verder

https://nos.nl/artikel/2250430-in-150-landen-met-een-app-zwerfafval-in-kaart-brengen.html