Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. In 2018 deden wereldwijd 18 miljoen vrijwilligers mee uit 157 landen. Dit jaar wordt deze grootste wereldwijde opruimactie weer georganiseerd in ruim 160 landen. En Rotary doet natuurlijk mee! We roepen alle Rotaryclubs in de wereld op om de handen uit de mouwen te steken en mee te doen. Meld je actie aan op de kaart of zoek een actie waar je aan deel kan nemen. Signeer je eigen actie  met de Rotary EndPlasticSoup vlag, bestel hem hier. Een algemene EndPlasticSoup Rotary vlag voor E. 50,— of wordt lid voor E. 200,– van EndPlasticSoup  en we sturen je een vlag met je eigen clubnaam erop. Het zou geweldig zijn als we als Rotary en EndPlasticSoup in alle landen een bijdrage kunnen leveren aan deze wereldwijde cleanup.

Het doel van de World Cleanup Day 2019 is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! In 2018  is er  88 miljoen kilo afval uit het milieu gehaald.  Een ongekend succes. Dit jaar zal dat helaas nog meer zijn maar we willen ook graag informatie verzamelen over het soort afval dat op straat, in parken, rivieren en stranden ligt en waar het vandaan komt. Dat inzicht is super belangrijk om structurele oplossingen te vinden. Hoe meer we weten komen over het afval, hoe gerichter we kunnen werken aan structurele oplossingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de app Litterati instructies over het gebruik van deze app zijn hier te vinden.

Samen maken we het verschil

De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plastic productie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een heel groot deel in rivieren en daarna in de zeeën. De zogenaamde Plastic Soup. Daar kunnen we allemaal direct wat aan doen door  refuse, re-use, reduce en in september kunnen we meedoen met de World Cleanup Day. Op de website van WCD staat een kaart met initiatieven en kun je je eigevenevenement aanmaken. Nogmaals we roepen alle Rotaryclubs in de wereld op om de handen uit de mouwen te steken, doe mee en signeer je actie met de Rotary EndPlasticSoup vlag, bestel hem hier. Samen kunnen we namelijk écht iets doen aan de plasticsoep! De Plastic Soup Foundation coördineert World Cleanup Day in Nederland. Doe  mee? Bekijk welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een cleanup op de kaart.